Regering plant bouw oude kerncentrale

door The Vremde Mirror

Er lijkt een compromis in de maak voor het energievraagstuk dat de federale regering al lange tijd splijt. Tegen 2040 komt er in België geen nieuwe, maar een oude kerncentrale.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) is trots op het resultaat. ‘Met de brokstukken van de kerncentrales in Doel en Tihange bouwen we in Doel tegen 2040 een oud exemplaar.’

Marghem ziet alleen voordelen. ‘Inzake versleten kerncentrales heeft België mettertijd onbetaalbare ervaring opgedaan, het zou zonde zijn die onbenut te laten. We hebben gezien dat we de levensduur van bouwvallige kerncentrales onbeperkt kunnen verlengen, zonder extra in veiligheid en infrastructuur te investeren. Hoeveel landen weten dat?’

‘Een gloednieuwe kerncentrale daarentegen is peperduur, laat zich niet bouwen op één dag en vraagt te veel onderhoud.’

Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageert opgetogen. ‘Ik heb altijd gezegd dat er geen nieuwe kerncentrale komt. Ik heb me nooit verzet tegen een oude kerncentrale. Integendeel. Als we een kerncentrale bouwen met scheurtjes, hoeven we ons hierover niet langer zorgen te maken, want we weten dat die scheurtjes er altijd al zijn geweest.’