In memoriam: Tom Boonen (1981-2018)

door The Vremde Mirror

Tom Boonen zag het levenslicht als Tommie Boonen. Sinds hij in het eerste leerjaar met Tommy in de klas zat, ging Tommie Boonen als Tom Boonen door het leven, dit om verwarring te vermijden.

Tom Boonen kende een normale jeugd. Hij behaalde een diploma automechanica en hield van snelle wagens. Ook had hij een voorliefde voor alpaca’s. Dat was echt Tom, een beetje gek.

Alles veranderde rond 2005. Tom Boonen werd overstelpt met verzoeken die naderhand allen bleken te berusten op een misverstand. Leidde hij met zijn mailadres deechtetomboonen@hotmail.com mensen doelbewust om de tuin? Hij heette officieel dan wel Tommie, maar hoe lang moest dit hem nog achtervolgen? Hij was voor iedereen al zijn hele leven Tom. En wie wist nog af van zijn echte naam behoudens zijn ouders? Wel, niemand tot in 2008 een privédetective van Jean-Marie Dedecker zijn werkelijke identiteit aan het licht bracht.

Telkens die hoop aan diggelen om het autosalon te mogen openen of zelfs maar een smoezelige pitabar in een Limburgse baronie. Altijd dezelfde reactie. ‘Oh, we waren mis. We hadden de andere Tom Boonen voor ogen. Maar hier, een gratis consumptiebon.’ We kunnen ons niet inbeelden wat dit doet met het zelfbeeld van een mens.

Uit wraak bestelde Tom Boonen in de naam van Tom Boonen doping. De ploeg van Tom Boonen eiste enkele miljoenen voor de geleden imagoschade. Ze vingen bot bij de rechter. Door zijn winst in Parijs-Roubaix kon Tom Boonen bewijzen dat de doping voor eigen gebruik was, niet om iemand anders in diskrediet te brengen. Tom Boonen werd voor 2 jaar geschorst, hij werd geschrapt uit de uitslag en hing de fiets na één race moegestreden aan de haak. De zege in Parijs-Roubaix ging zo naar Tom Boonen.

Zijn leven was niet uitsluitend vernedering en ontluistering. Tom Boonen sloeg een 16-jarige aan de haak die pas na 3 maanden begreep te zijn gevallen voor de verkeerde Tom Boonen. Zijn langste relatie ooit. Wie kon hij daadwerkelijk vertrouwen? Wie kwam op hem af om wie hij was; niet de echte Tom Boonen? En wie om zijn mailbox vol verkeerdelijk verstuurde uitnodigingen?

In 2013 zat Tom Boonen ook in het VTM-programma Naamgenoten, gepresenteerd door Koen Wauters. Deze destijds administratief bediende bij een kleine KMO leeft nu al ettelijke jaren van zijn naam. Tom Boonen wist altijd: wanneer Tom Boonen stopt met wielrennen, ben ik niet binnen.

Het deed hem pijn dat voor de afscheidswedstrijd van Tom Boonen vorig jaar meteen de juiste Tom Boonen werd uitgenodigd. Een afscheid in stijl werd Tom Boonen niet gegund.

Toen gisteravond het bericht zich verspreidde op sociale media dat Tom Boonen betrokken is geraakt in een dodelijk auto-ongeval, was er paniek en verdwazing. Nog voor de eerste plundertochten in de grote steden zich konden voltrekken, stuurde @tomboonen1 het volgende bericht de wereld in: ‘Zeg mannekes, ik leef nog zenne.’ Met op drie uur tijd meer dan 6 miljoen retweets en 8 miljoen hartjes het populairste twitterbericht aller tijden.

Een golf van opluchting overspoelde Vlaanderen. ‘Ik dacht echt dat Tom Boonen dood was, gelukkig is het Tom Boonen maar,’ twitterde een sportjournalist. Een collega meldde: ‘Toch niet werkloos. Wat kan opluchting opluchten.’ Ook dat bericht werd massaal gedeeld. De toestand van Michel Wuyts is zorgwekkend, maar stabiel.

Het ging al een tijdje niet zo goed met Tom Boonen. De uitnodigingen stroomden niet langer binnen en de verminderde media-aandacht deed hem in een depressie belanden. Onder invloed van coke en alcohol knalde hij tegen een elektriciteitspaal. Tom Boonen overleefde de klap niet. Hij werd 36 jaar.