Elke keer hij iemand water ziet drinken, vraagt Frans: ‘Ah, Tournée Minérale zeker?’

door The Vremde Mirror

Het is 10.15 en Nadia van de boekhouding grijpt uit haar tas een groene appel en een flesje water, waaruit ze zuinig nipt. ‘Ook Tournée Minérale?’ vraagt collega Frans (52).

Het ligt heus niet aan Frans, Frans doet zijn uiterste best om het te begrijpen. ‘Water, zo geur- en kleurloos. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen dat goedje drinken?’

Daarom stelt Frans in februari aan iedereen die in zijn blikveld water drinkt de vraag: ‘Ah, Tournée Minérale zeker?’ Mensen kijken hem daarop onbegrijpend aan, doorgaans knikken ze bevestigend.

Een bevestiging, het is niet vrijwillig. Het is de groepsdruk om erbij te horen dat hen naar de fles water doet grijpen. Frans verontschuldigt zich dit te moeten aanhoren. Hun afhankelijkheid bedroeft hem. Maar niet iedereen kan zo sterk in zijn schoenen staan als Frans. Hij trekt zijn vierde blikje pils van de voormiddag open.

Hoe houd je het vol, een maand lang dezelfde vraag stellen? Frans geeft enkele tips. ‘Het is belangrijk om scherp te blijven. Veel te sporten. Ook water drinken kan helpen.’

En dat is niet alles. Telkens hij iemand ziet schrijven in de maand februari, vraagt Frans: ‘Een opiniestuk over Tournée Minérale?’ Dat blijkt altijd het geval.