Artsen schrijven opiniestukken voor tegen zelfbeklag

door The Vremde Mirror

Artsen zijn lovend. Geen middel is zo effectief tegen zelfbeklag als een opiniestuk. De patiënt begint zich al tijdens de lectuur te schamen voor zijn eerdere klaagzangen.

Opiniestukken zijn nu al op doktersvoorschrift verkrijgbaar in iedere apotheek. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ziet dat opiniestukken toedienen werkt en wil dat deze praktijk wordt terugbetaald. Ook om misbruik tegen te gaan.

‘Velen schuimen het internet of de reguliere handel af op zoek naar een opiniestuk, maar staan niet stil bij de gevaren. Deze opiniestukkenzwendel moet stoppen. Bij mensen met hartproblemen of een te hoge bloeddruk kan een verkeerd opiniestuk fataal zijn. Daarom is het essentieel onder doktersbegeleiding opiniestukken te lezen,’ alarmeert De Block.

Hilde (62) heeft weer zin in het leven sinds ze opiniestukken krijgt voorgeschreven. ‘Zelf uitgezaaide kanker, echtgenoot in coma na een motorongeluk, zoon Anderlechtfan. Ik zag het echt niet meer zitten. Mijn ogen gingen open toen ik een opiniestuk las van een man die man wilde blijven maar ook aandacht wilde. Ik schaamde me dood: wat voor een aanstelster was ik toch.’

Het loopt niet altijd goed af, Jef (34) is uitbehandeld. ‘Ik ga dood, ik ben verkouden. Lees een opiniestuk, zei mijn huisarts. Het enige wat ik kon denken: ‘Ben je verkouden? Ik dacht het niet, doe dan niet zo dramatisch.’ Zelfs een volledig opiniestuk van Luckas Vander Taelen mocht niet baten. Ik mag maandag beginnen bij De Morgen.’