Regering wil kernramp desnoods vermijden: ‘Waarom ook niet?’

door The Vremde Mirror

Vanaf vandaag kunnen werknemers van kerncentrales gratis secondelijm afhalen in alle doe-het-zelfzaken. Dit slechts bij vertoning van hun schubben of derde neusgat. ‘Als we een kernramp kunnen vermijden, graag. Maar laten we vooral realistisch blijven,’ aldus minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).

‘Veiligheid boven alles, ‘stelt Marghem. ‘Je kunt zeggen: laat die kernramp zich in alle rust voltrekken. Iedereen heeft jodiumpillen, wat kan er gebeuren? Zo mogen we niet denken. Als we een kernramp met enkele maanden kunnen uitstellen, wie weet zelfs tot de volgende legislatuur, is dat mooi meegenomen.’

‘Daarom krijgen alle werknemers van kerncentrales gratis secondelijm. Zo kunnen ze te gepasten tijde en adequaat ingrijpen wanneer reactorvaten dreigen te verscheuren.’

Volgens Marghem zijn de baten niet veel kleiner dan de kosten. ‘God ja, als de kans er is om zo een kernramp te vermijden: waarom ook niet? We kunnen maar proberen.’

Met deze preventieve maatregel snoert de regering criticasters de mond. Eerder raakte al bekend dat elke Belg bij zijn lokale vliegtuigbouwer een privéjet gratis kan afhalen. Een doekje voor het bloeden volgens de oppositie. ‘Je kunt er zo vaak mee vliegen als je wilt, maar een privéjet biedt pas bescherming net na een kernramp.’