Rode Duivels boycotten Russische schrijvers

door The Vremde Mirror

De Rode Duivels hebben gezamenlijk het gebruik van zenuwgas door Rusland streng veroordeeld. Ze laten het hier niet bij en boycotten voortaan alle Russische auteurs.

Een krachtig signaal van de Rode Duivels. Te krachtig? ‘Nee, wij hebben als Rode Duivels een voorbeeldfunctie. Als wij Russische schrijvers blijven lezen, lijkt het alsof we het Russische regime steunen. We willen niet onze ogen sluiten, dat zou misdadig hypocriet zijn,’ vindt Axel Witsel, ex-speler van Zenit Sint Petersburg en nu aan de slag bij Tianjin Quanjian, een club uit China.

‘Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar het lezen van Russische schrijvers conflicteert met mijn geweten,’ is Radja Nainggolan eerlijk. ‘Neem nu zo’n Solzjenitsyn (auteur van De Goelag Archipel, nvdr), heeft hij zich nooit afgevraagd waartoe de Russische autoriteiten in staat zijn? Ik kan me dat niet inbeelden.’

‘Boelgakov, Nabokov, Tolstoj en dan vergeet ik er nog veel. Er zit weleens een aanklacht tussen, maar ze bouwden hun reputatie op dankzij datgene ze aanklaagden. Is dat niet heel cynisch? Stuk voor stuk verdienden ze hun geld ermee. Hebben ze zich nooit de vraag gesteld waar dat vandaan kwam?’ is Witsel kritisch.

Volgens verschillende media is Kevin De Bruyne gisteravond op heterdaad betrapt toen hij Dostojevski aan het lezen was. ‘Ik kon de verleiding niet weerstaan. Een uitschuiver waarvan ik de gevolgen zal dragen. Hopelijk mag ik nog mee naar het WK.’