NMBS zet treinstellen in die kernraketten kunnen afvuren

door The Vremde Mirror

De NMBS heeft bij Bombardier een setje M35-dubbeldekstreinen met raketschild en kernraketlanceerbasis besteld. De vervoersmaatschappij wil zich zo wapenen tegen de toekomst.

De M35 vervangt deze modellen.

NMBS-baas Sophie Dutordoir is blij met de aankoop. ‘Sommige modellen kunnen echt niet langer mee. De vuilbakjes zitten vol en op sommige tafeltjes ligt nog een Metro uit het jaar 2016 met een reeds ingevulde sombrero.’

Toch is er commotie. Uit een externe studie blijkt echter dat de vuilbakjes geleegd kunnen worden. En zo luidt de conclusie: de treinen staan meer stil dan ze rijden en halen zelden hun topsnelheid waardoor ze tien jaar langer dan voorzien meekunnen. Wat er met het Metro-krantje uit 2016 moet gebeuren, vermeldt de studie niet.

Volgens oppositiepartij sp.a wist de regering van deze langere levensduur. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent niet: ‘Ja, en dan? Ik wil niet naïef zijn. Met wat er in Kleine Brogel ligt alleen maakt België op NAVO-bijeenkomsten geen indruk. Dit is de realiteit vandaag.’

Werkgevers vrezen voor meer vertragingen door een toename van nucleaire incidenten op het spoor.