Na de wolf duikt nu ook de fietser op in onze contreien: zijn we hier klaar voor?

door The Vremde Mirror

Gisteren is in Antwerpen een fietser dood teruggevonden. De autopsie en de nekomtrek bevestigen nu dat de fietser is aangereden en uit Antwerpen komt.

Nu we eraan gewend raken dat er wolven Vlaanderen doorkruisen, mogen we ons aan nieuwe uitheemse soorten verwachten. Jakhalzen, hyena’s, alligators. Maar zijn we klaar om samen te leven met fietsers?

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt van niet. ‘Onze accommodatie is bepaald niet aangepast aan de fietser. Die is nooit prioriteit geweest: zwarte kruispunten, een overheid die moedwillig nalatig is, fietsersdoodrijdsuggestiestroken en fietsers die niet naar rechts mogen afslaan bij een rood licht. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nooit fietsers in onze streken zijn gespot.’

Vele mensen zitten met vragen. Moeten we ons nu inenten tegen verschrikkelijke ziekten van ginderachter? Hoe hoog bedraagt de morele schadevergoeding die ik krijg als ik een fietser doodrijd? En geldt voorrang van rechts ook voor fietsers?

Ben Weyts stelt gerust: ‘Het is hier levensgevaarlijk voor fietsers. Langer dan een week overleven ze niet. We hebben jaren geïnvesteerd in het pamperen van automobilisten, waardoor fietsers wegbleven. Het is niet omdat er nu één fietser opduikt dat ons beleid gefaald heeft.’