Eef vindt het triest dat leeuwin dood is, maar heeft er voor de rest niks zinnigs over te zeggen en zwijgt dus

door The Vremde Mirror

Een bijzonder tafereel gisteren op Twitter en Facebook. Eef (33) hield zich afzijdig in de discussie over de neergeschoten leeuwin in Planckendael. ‘Triest dat die leeuwin dood is, maar wat kan ik er meer over zeggen?’ vraagt ze zich af op een persconferentie.

© Wikimedia Commons

De verzamelde pers was zeer benieuwd naar het verhaal van Eef. ‘Natuurlijk reageerde ik inwendig vol afschuw toen ik hoorde dat de ontsnapte leeuwin geveld werd. Dat wil niet zeggen dat ik luidkeels ga schelden en schimpen.’

Een niet alledaagse zienswijze. Eef legt uit: ‘Ik was er niet bij, ik zou niet weten wat zelf gedaan in die situatie en zo’n leeuwin zit er ook maar omdat mensen van God weet waar komen om zich te vergapen aan haar. Dus je kunt op zijn minst spreken van een gedeelde verantwoordelijkheid. Het mocht nooit gebeuren. Maar weet je wat ook nooit had mogen gebeuren?’

‘Zou er in Planckendael een verzorger zijn kans hebben geroken om een leeuwin neer te schieten? Het kan hoor, maar ik weet het niet. Het lijkt me zelfs weinig waarschijnlijk. Voor hetzelfde geld is iedereen er kapot van verdriet en dan doe je snel totaal misplaatste beweringen. Of dat opweegt tegen een lading likes? Voor mij niet, dus zwijg ik liever.’

Eef hoopt dat dit incident het welzijn van dieren op de kaart zet. ‘Morgen met zijn allen weer naar de dierentuin. Een leeuw hoort niet in een kooi. Het is niet dat het een kind is of zo.’