Wat als je kind levend van school thuiskomt?

door The Vremde Mirror

Sommige kinderen hebben tegen de verwachtingen in het einde van de eerste schooldag gehaald. Moet u als ouder zich zorgen maken? Wij legden ons oor te luisteren bij enkele experts.

© D Sharon Pruitt

De meeste ouders laten hun kind achter aan de schoolpoort en denken die zien we nooit meer terug. Klaar om aan hun reis door de steppe van Centraal-Azië te beginnen, blijkt de terugkeer naar school beter mee te vallen dan voorzien.

‘Vele ouders zijn hierop niet voorbereid,’ weet Marijke Bisschop. ‘Een speelplaats vol andere kinderen, een nieuwe juf of meester et cetera. Naar zich laat raden overleeft een kind dit niet. Toch zijn er jaarlijks kinderen die ’s avonds gewoon thuiskomen.’

Volgens kinderpsychiater Peter Adriaenssens is het belangrijk om te achterhalen waarom je kind de dag heeft overleefd. ‘Zo kun je gepast ingrijpen. Door de schoolomgeving te verzieken bijvoorbeeld.’

Bisschop heeft nog een goede raad. ‘Word niet kwaad op je kind. Blijf over dit voorval niet te lang praten. Niet elk kind maakt ogenblikkelijk de verwachtingen waar. Morgen (vandaag, nvdr) is een nieuwe dag.’

Ook Brent (2,5) heeft zijn eerste schooldag probleemloos overleefd. ‘Opgepast, ik ben er nog niet. Ik bekijk het van dag tot dag. Toen de juf zag dat ze daadwerkelijk een jaar lang dertig kleuters in haar eentje in toom moet houden, begon ze onbedaarlijk te huilen. Net op dat moment kakten vier klasgenoten in hun broek. Hiervoor doe je het toch.’