Relschoppers misnoegd over werkomstandigheden

door The Vremde Mirror

Relschoppers betoogden gisteren in Brussel voor betere werkomstandigheden. Ze klagen over structurele onderbemanning, de politie die alles mag en de negatieve perceptie in de publieke opinie. Geruststellend: stakingen zijn vooralsnog niet aan de orde.

Robert (49) schopt al sinds zijn zestiende keet. Hij zag zijn vak gaandeweg veranderen. ‘In het begin was hooliganisme nog van gemoedelijke aard. Gezellig met een pintje naar voetbal kijken en daarna het stadion slopen.’

‘Het is almaar moeilijker geworden,’ zucht Robert. ‘We staan er te vaak helemaal alleen voor. Bovendien beschikt de politie over professioneler materiaal en een interessanter wettelijk kader, waardoor beloftevolle relschoppers op voorhand afhaken. Een oneerlijke strijd. Denk ook eens aan onze veiligheid. Gele hesjes uitdelen alleen is onvoldoende.’

Robert duidt ook de kwalijke rol van de media en het publiek. ‘Ze insinueren dat wij maar wat doen. Er zullen altijd enkelingen zijn die niet alleen BMW’s in brand steken of niet de juiste technieken beheersen om een etalage oordeelkundig te verbrijzelen. Maar om daarom alle relschoppers te misprijzen?’

‘Het is te veel,’ meent Robert. ‘Kijk naar mijn agenda. Sociale protesten, Sinterklaas, straks voetbal. Ik heb geen tijd meer om mijn ex te stalken of brand te stichten bij haar vriend. Blij dat deze betoging me de rust gunt om te reflecteren.’

De betoging gisteren verliep vreedzaam en zonder incidenten.