Wetenschap: ‘Klimaatverandering niet minder ernstig omdat Zita (16) deze zomer naar Nicaragua reisde’

door The Vremde Mirror

97% van de wetenschappers is het eens: de reis van Zita (16) naar Nicaragua afgelopen zomer betekent niet dat een ambitieuzer klimaatbeleid minder noodzakelijk is.

Verwarring ontstond toen Zita opdook tijdens een spijbelactie voor het klimaat, de N-VA-studiedienst genaamd Twitter haar niet-openbare Facebookprofiel hackte waarop ze een foto aantroffen van Zita in Nicaragua. Een bestemming die vanuit Europa het snelst bereikbaar is per vliegtuig.

Alvorens het goed te beseffen belandde Zita in een storm. De bloemlezing oogt niet fraai. Hypocriet kreng! Ons komen vertellen dat we bewuster moeten leven, maar zelf in Nicaragua vrijwilligerswerk doen! (vergeten te vermelden, Zita hielp drie weken in een Nicaraguaans kinderdagverblijf) Enzovoort.

Geen malse oordelen van lieden die naast economische groei geen hobby’s, idealen of drijfveren hebben. Maar ja, zij mogen dat zeggen. Zij spijbelen niet. Zij consumeren en belasten de aarde dat het een lieve lust is. Zij zijn tenminste consequent. Een kind van 16 zich hiervan bewust is het grote gevaar, nietwaar?

Of om de tweet van Geert Noels te herhalen (754 retweets, 2.154 likes na één dag en zich zo gekwalificeerd voor de voorronde van De Afspraak): ‘En door vrijwilligerswerk in Nicaragua te doen ga je geen oplossing vinden voor eender welk probleem. Je kan dat hier ook.’

Ondanks de verpletterende aantijgingen zijn wetenschappers het eens dat de opwarming van de aarde niet zomaar te versimpelen is tot een individuele aangelegenheid, maar een zaak van algemeen belang is. Dat verschil ziet Zita in tegenstelling tot een zeker deel van de Vlaamse intelligentsia zeer goed. Beter een kind dat niet altijd consequent naar de eigen principes handelt dan een kind zonder principes, aldus de wetenschap.

Daarom geldt als wetenschappelijke consensus dat de reis van Zita (16) naar Nicaragua niet wil zeggen dat de klimaatverandering minder ernstig is. Wetenschappers vermoeden dat de kritiek op haar in de eerste plaats een afleidingsmanoeuvre is van verzuurde rechts-conservatieve types die moeite hebben met vooruitgang. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit klopt.