Dagboek van een stagiair bij Schild & Vrienden

door The Vremde Mirror

Na zijn opgemerkte passage bij Sporza, zijn kortstondige doortocht bij Open VLD, vond onze stagiair nu onderkomen bij Schild & Vrienden. En te goeder trouw als altijd hield hij een dagboek bij.

Maandag

Vandaag mijn eerste dag van mijn betalende stage bij Schild & Vrienden. Ja, betalende stage. Ik draag zo bij tot de afbetaling van Dries’ juridische kosten en garderobe. Dries is Dries Van Langenhove, die (dat viel me vrijwel onmiddellijk op) over het een en ander uitgesproken ideeën koestert. Ik denk wel dat ik dit zo mag stellen. Maar ach, problemen mag dit niet opleveren. Ik ben dankbaar dat ik de kans krijg om relevante ervaring op te doen.

De toelatingsproeven waren niet min. Ik moest een meme maken van Tim Verheyden die door moslims wordt verkracht, een meme van moslims die Tim Verheyden verkrachten en een gouden standbeeld van Dries. (het goud had ik zelf te voorzien)

Wist ik niet: geregeld kampt Dries met huilbuien waar maar geen einde aan lijkt te komen. Zoals vanmiddag. Een anoniem account op Twitter noemde hem een fascist. Dat trok Dries zich erg aan. Ik dan maar op hem inpraten. Dries, het is niet omdat je hardop droomt van een fascistische heilstaat dat je een fascist bent. Eenvoudig was dat niet.

Dinsdag

Een droeve dag. De geslachtsoperatie bij Dries is uitgesteld. Hij is een beetje bevreesd hoe zijn omgeving zal reageren. Al die bekrompenheid in de wereld. Gekmakend als je er langer dan een milliseconde over nadenkt.

Woensdag

Dries laat het hoofdredacteurschap bij Het Laatste Nieuws aan zich voorbijgaan en kiest voor het lijsttrekkerschap in Vlaams-Brabant voor Vlaams Belang. Zo kan hij de twee combineren.

We hadden wat aandacht verwacht. Maar dit? De media zijn verzot op Dries. Een fascist die de media die hij verdacht maakt gebruikt om op te klimmen naar de machtsposities. Hoe vaak maak je dat mee? De geschiedenis toont aan dat dit gebeurtenissen zijn waarover men gewoonlijk nog lang spreekt. Daarom word je journalist. Het zou me niet verwonderen dat ik dit dagboek voor veel geld kan publiceren.

Ja, Terzake. Ging bijkans het hele interview over of hij in verdenking is gesteld. Dat hij een fascist adoreert, passeerde haast moeiteloos. De ranzigheden die hij goedpraat en aanmoedigt leken volstrekt van geen tel. Memorabele quote van Dries: ‘Het is niet omdat ik Heil Hitler zeg en dat aanhangers van Hitler dat ook ooit hebben gedaan dat ik rechtstreekse inspiratie bij Hitler haal.’

Donderdag

Terugblikken op een onstuimige dag. Weldenkend links dat opgetogen is over Dries die zich vastreed. Denkt er werkelijk iemand dat voor wie de maskers na Pano niet zijn afgevallen, die maskers na een interview in godbetert Terzake afvallen? Hahaha. Mensen die dat denken zijn haast even dom als mensen die Dries relevantie toedichten.

Gelukkig zijn het niet allemaal dramaqueens. Neem nu Theo Francken. Die een eigen online realityreeks voor zichzelf op touw zette toen hij een brief met meel en plastic ontving, maar wanneer er een neofascist in zijn Vlaams-Brabant lijsttrekker wordt niet verder komt dan ‘Ik neem daar akte van.’

Vrijdag

We waren in een verborgen chatgroep wat aan het dollen. Joden, moslims, dikke mensen en andere gehandicapten vernederen, je kent het wel. En ineens vanuit het niets maakt Dries een venijnige opmerking over studenten communicatiewetenschappen. Waar is dit nu goed voor? Hoe kun je zo’n generaliserende uitspraak doen!

Ik natuurlijk verbouwereerd. Zo ken ik Dries niet. Ik ken Dries als een oprechte fascist, xenofoob en antisemiet. Niet als iemand die studenten communicatiewetenschappen te grazen neemt. Had ik dit nu goed verstaan? Ik gaf hem de kans zich te herpakken. Want misschien lag het aan mijn interpretatie. Maar nee, hij bedoelde het echt zo.

Hier viel hij voor mij door de mand. Ik heb meteen afstand genomen van hem en Schild & Vrienden. Had ik zijn ware aard niet kunnen vermoeden? God ja, achteraf is het altijd gemakkelijk praten. Zo blijkt maar weer dat je mensen nooit goed genoeg kent. Daarom alleen al was deze stage van grote persoonlijke meerwaarde.