Dedecker verzet zich tegen kerncentrale in Middelkerke

door The Vremde Mirror

De roep om een kerncentrale te bouwen in Middelkerke klinkt almaar luider. Maar wat vindt burgemeester Jean-Marie Dedecker van de partij Jean-Marie Dedecker hiervan? Wij zochten hem op met deze vraag.

‘Ik ga er alles aan doen om die kerncentrale tegen te houden,’ belooft Dedecker. ‘En dat is niet omdat ik in Middelkerke woon. Kernenergie is gewoon een vreselijk slecht idee.’

‘Er is ten eerste het veiligheidsaspect. De opwarming van de aarde is een feit. De zeespiegel stijgt en de stormen zullen krachtiger worden. De kust is een zeer kwetsbaar gebied. Straks hebben we naast een Charleroi aan de Noordzee een Fukushima aan de Noordzee. En dat tweede is zo mogelijk nog erger dan het eerste.’

Vooral ecorealisten zijn te vinden voor kernenergie. ‘Heb je van deze hyperrealisten al een plan gezien om kerncentrales te financieren? Ik niet. Ik ga een vlugge som maken. 16% van onze energievraag is elektriciteit. De helft komt van kernenergie. Dit land telt zeven kerncentrales. Willen we volledig klimaatneutraal zijn met kernenergie, moeten we 80 centrales bijbouwen.’

‘Ik zal nog eens wat zeggen. Die ecorealisten roepen en roepen maar wat, geloof mij. Ze willen de klimaatwetenschap in diskrediet brengen, omdat ze in de eerste plaats zichzelf dienen in plaats van het algemeen belang. Zeg dan ineens dat je de opwarming van de aarde niet ernstig neemt. Harde woorden, maar ik meen te weten waarover ik spreek.’

Dedecker kent de oplossing: ‘Windmolens, die zijn goedkoper, duurzamer en veiliger. Onbegrijpelijk dat windenergie niet op meer subsidies kan rekenen. Een investering die op lange termijn loont.’

En concludeert hij: ‘Dat de mensen die een kerncentrale willen er zelf één neerpoten in hun achtertuin. Maar nee, dat willen ze niet. Dan zul je ze ineens horen miepen dat kernenergie een vreselijk slecht idee is.’