‘Omkoping voortaan alleen met legaal geld’

door The Vremde Mirror

De Belgische profclubs willen iets doen aan het zwart geld in het voetbal en zijn daarom overeengekomen elkaar voortaan alleen nog met wit geld om te kopen.

Voorzitter van de Pro League Marc Coucke verklaart: ‘Zwart geld is in voetbal een groot probleem en we moeten dat durven erkennen. Erkennen en durven optreden. En ja, soms zal dat pijn doen.’

Coucke doelt op de deontologische code die alle clubs uit 1A en KV Mechelen hebben ondertekend. Die zegt dat voetbalteams elkaar alleen met wit geld mogen omkopen.

Hij legt uit: ‘Omkoping gebeurde systematisch met zwart geld. Operatie Propere Handen heeft ons geleerd dat dit niet langer valt te verzoenen met de tijdsgeest, hoe jammer dat ook is. Deze gezamenlijke actie bewijst dat voetbalbazen niet zo wereldvreemd zijn als vele mensen denken.’

Volgens Het Laatste Nieuws viseren de speurders nu vooral KV Oostende en Anderlecht. Coucke reageert kribbig. ‘Wij hebben altijd ploegen op een ethische manier omgekocht, volgens de waarden die passen bij een familieclub. De supporters hebben daar nooit iets van gemerkt. Maar intussen is mijn imago en dat van beide clubs toch maar geschaad.’