Europa in rouw: hond verdrinkt in Middellandse Zee

door The Vremde Mirror

In de nacht van zondag op maandag zonk er een bootje op de Middellandse Zee met aan boord een hond. Reddingswerkers poogden het arme beest nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. Vele Europeanen reageren geschokt en komen uit protest op straat.

© Wikimedia Commons

De schrijnende beelden van het lijk van de verdronken hond beroeren heel Europa. Hoe kon dit gebeuren aan de poort van het continent dat prat gaat op waarden als openheid, gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid?

Kamerlid Theo Francken (N-VA) kent het antwoord. ‘We laten honden aan hun lot over. Het is niet omdat een beestje in Afrika is geboren dat het geen hond is. Ik zal zelfs meer zeggen, die leiden ginds een hondenleven. En kunnen daar zelf weinig aan doen. Het is onze morele verplichting om mededogen te tonen.’

‘Waanzin, regelrechte waanzin dat dit kan,’ titelt de Nederlandse krant De Telegraaf, die verder schrijft: ‘Om misselijk van te worden deze beelden. Wie hier niet van wakker ligt, is geen mens. Zo behandel je geen hond, laat staan een hond.’

Het is niet in te beelden dat de Europese verkiezingen over een ander thema zullen gaan dan de verdronken hond. Verwacht wordt dat de extreemrechtse en populistische partijen garen zullen spinnen bij dit vreselijke voorval. Die pleiten al jaren voor meer empathie voor honden.

‘Dit is te belangrijk. Het gelijkheidsbeginsel staan op het spel,’ aldus PVV-leider Geert Wilders die naar de verkiezingen trekt met de slogan ‘Eerst honden, dan Afrikanen’.

Ook alle andere opvarenden van het gezonken bootje, 84 Somaliërs, kwamen om.