Echte klimaatrealist: ‘Aarde moet klimaatprobleem zelf maar oplossen’

door The Vremde Mirror

Steve (47), volgens zijn bio op Twitter een echte klimaatrealist, uit stevige kritiek op de mentaliteit van onze planeet. ‘Het is niet aan de mens om haar issues op te lossen. Dat ze zelf in actie schiet als ze niet onleefbaar wil worden.’

‘Dit gaat over elementair fatsoen. Tijd dat de aarde stopt met het afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid op de mens en zelf haar gedrag verandert,’ aldus Steve.

‘Dat de aarde dat niet doet is veelzeggend,’ meent Steve. ‘Neemt ze de opwarming wel ernstig? Ik denk het niet. Wanneer er minimale inspanningen worden gevraagd, geeft ze niet thuis. Een efficiënte maatregel: geen CO2 meer in de atmosfeer opnemen. Nog altijd niet gebeurd. Tja, dan moet je aan mij ook niet vragen om klimaatbewust te leven.’

‘Een verlies aan biodiversiteit, bedreigde ecosystemen, smeltende ijskappen, heel aardig allemaal, maar straks verlies ik mijn salariswagen en moet ik met de trein of de fiets naar het werk. Met de fiets hé. Zes en een halve kilometer heen en zes en een halve kilometer terug. Waar staan we dan?’

‘Heeft de aarde hier al een keer bij stilgestaan? Waarschijnlijk niet. Alleen ik, ik, ik telt. Geen rekening houden met het comfort en de consumptieverlangens van haar bewoners. Dit egoïsme krijg je niet op 1,2,3 uitgeroeid.’

‘Om moedeloos van te worden,’ besluit Steve. ‘De aarde weet dat CO2 haar opwarming veroorzaakt en toch is ze niet geneigd haar klimatologische en fysische processen om te gooien. Die starre houding gaat haar nog de kop kosten, let op mijn woorden.’