ExxonMobil: ‘Fors investeren in lobbyisten om nefaste gevolgen fossiele brandstoffen te bestrijden’

door The Vremde Mirror

Olieproducent ExxonMobil belooft per jaar $5.000.000.000 te investeren in lobbyisten. En dit gedurende vijf jaar. ‘Alleen zo kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering verzachten.’

© Wikimedia Commons

In een persbericht licht ExxonMobil de verbintenis toe. ‘We krijgen dikwijls het verwijt dat we de opwarming van de aarde niet ernstig nemen. Onzin natuurlijk. We merken de gevolgen iedere dag: weifelende investeerders en het duurt gemiddeld anderhalve dag tot twee dagen langer om politieke gunstmaatregelen af te dwingen.’

‘Kortom een hardnekkig misverstand dat we alleen met onszelf bezig zijn. Alsof we dan miljarden dollars zouden pompen in lobbyisten om de gevolgen van klimaatverandering terug te draaien. Hoeveel multinationals maken zulke bedragen vrij voor het klimaat?’

‘Kunnen we met dit geld niet beter een nieuwe olieraffinaderij bouwen? Is het klimaat dan zo belangrijk? Wij als ExxonMobil menen van wel. Bovendien is dit een investering. Wat we nu besteden aan klimaat verdienen we later in veelvoud terug. Doen we nu niets, zullen we later tegen torenhoge en onbeheersbare kosten aankijken.’

Ook raakte bekend dat ExxonMobil voor $80.000.000 aan lobbyisten investeert in ons land. ‘Deze langetermijnvisie onderscheidt ons van andere bedrijven,’ stelt Jeff (kersvers lobbyist ExxonMobil België). ‘Ik kijk ernaar uit om politici de afweging te laten maken: geen foto’s met hun minnares in de pers of de toekomst van hun nazaten?’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois juicht het engagement van ExxonMobil toe. ‘Het klimaat is te urgent om over te laten aan politici, academici en betogers. Bedrijven die investeren moeten beloond worden. Jeff, vertel maar. Hoeveel subsidies willen jullie? Is €50.000.000 voldoende? Of verlangen jullie meer? Geen probleem hé.’