Loze belofte komt uit: zijn politici dan echt niet te vertrouwen?

door The Vremde Mirror

Een zwaar politiek schandaal treft Noorwegen. Een minister moet opstappen nadat die een loze verkiezingsbelofte realiseerde. Kan zoiets ook in België gebeuren? Jan Jambon (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) gingen op VTM in debat.

Jambon en Calvo zijn het eens. ‘Dit is nefast voor de naam van de politiek. Er is al veel wantrouwen in politici. Zakkenvullers en dies meer. En dan nu dit.’

Al voegt Jambon er direct aan toe: ‘Laten we niet alle politici als moslims over één kam scheren. Dat zou niet correct zijn. Onze beloftes zijn door onze studiedienst becijferd en berekend en zijn honderd procent onrealistisch. Ik ben bang dat Groen die oefening heel slordig heeft gemaakt.’

Calvo sust: ‘Wij weten heus wel dat wat we beloven er nooit zal komen. Flauw om ons te beschuldigen van het tegendeel. Als bruggenbouwers zullen we compromissen moeten sluiten met andere partijen en zullen onze beloftes per definitie loos zijn. De kiezer mag wat dat betreft gerust zijn.’

Jambon repliceert: ‘Je rekent daarvoor op een ander. Alleen zal dat niet lukken. Wie zegt dat Groen de armoede niet echt zal terugdringen? Wij hebben de voorbije jaren getoond: wij beloven van alles, maar er komt niets van in huis. De kiezer kan erop rekenen dat hij op ons niet kan rekenen.’

‘We zijn ook niet stupide,’ antwoordt Calvo. ‘Mensen gaan ervan uit dat wat je belooft voor de verkiezingen een weerspiegeling is van je fantasie in gedrogeerde toestand. Als je dan werkelijk gaat uitvoeren wat je gezegd hebt, ben je met kiezersbedrog bezig. Wij willen bruggen bouwen, niet verdelen zoals N-VA.’

Voor Jambon het moment om Calvo in de hoek te drijven. ‘Wij hadden beloofd om de overheidsfinanciën op orde te brengen en nu is er een gat in de begroting van 8,5 miljard euro. Je kunt N-VA niet ervan verdenken dat we onze verkiezingsbeloftes in de praktijk omzetten. Ik wacht op een even straf tegenvoorbeeld van meneer Calvo.’

Hier had Kristof Calvo niets op te zeggen.