Nieuwssites berichten sereen over moord op studente

door The Vremde Mirror

Verschillende nieuwssites hebben besloten om ingetogen te berichten over de moord op de 23-jarige studente Julie van Espen. ‘Het is niet omdat de moord wat gruwel betreft alles overtreft, dat alles wat deze gruwel niet evenaart gerechtvaardigd is.’

Het Nieuwsblad Online publiceert alleen één bericht met de feiten. ‘Het is verleidelijk om de woede te voeden met sensationele details over de dader, niet uitgesloten dat we iemand zouden vinden die al jaren waarschuwt waartoe die in staat is. Dat we dit nu niet doen, heeft niets met censuur te maken, alles met waardigheid, respect en journalistieke verantwoordelijkheid.’

‘Het schiet weleens door je hoofd: moeten we de tipgevers interviewen en een gezicht geven? Nee, we zijn geen aasgieren. Op een brainstorm opperde een redacteur het idee om de ouders te volgen in de zoektocht naar hun dochter. Die redacteur werd meteen op het matje geroepen. We kijken niet weg, we geven de omgeving van het slachtoffer wel alle ruimte,’ aldus HLN.be.

‘Over de politieke implicaties berichten we pas later deze week,’ meldt Isabel Albers van De Tijd. ‘We gaan nu niet twitteren dat we eindelijk een verkiezingsthema hebben gevonden. Zo banaal in het licht van de feiten. Dit heeft niemand gewild.’

‘Overlijdens veroorzaakt door een aanwijsbaar kwaad wekken altijd een verpletterende golf van emoties op,’ weet HLN.be. ‘Zij hadden vermeden kunnen worden! Boemannen worden gezocht, oordelen geveld op basis van woede en onmacht. Elke dag beroven er in Vlaanderen drie mensen zich van het leven. Overlijdens die ook konden vermeden worden. Waarom stellen we ons dan nooit die vraag? Kijken we echter als maatschappij gegeneerd de andere kant op?’

‘Vragen die we als media horen te stellen, omdat je een samenleving maar leert kennen aan de wijze waarop die met de dood omgaat,’ concluderen Het Nieuwsblad Online en HLN.be eensgezind.