Speurders treffen restanten zoektocht uit 1941 naar Rechtvaardige Rechters aan

door The Vremde Mirror

Onder de Gentse Kalandeberg zijn restanten gevonden van een zoektocht naar het paneel de Rechtvaardige Rechters die dateert uit 1941. De oudste gedocumenteerde zoektocht naar de Rechtvaardige Rechters.

‘Dit overtreft onze stoutmoedigste verwachtingen,’ vertelt leider van het onderzoeksteam Rik Callewaert. ‘We dachten een zoektocht naar de Rechtvaardige Rechters uit de jaren zeventig op het spoor te zijn. En inderdaad, we troffen een uitgehongerde tachtiger aan die al die tijd overleefde op tranen van Johannes de Doper.’

‘Een bagatel als u weet dat we, ook al onder de Kalandeberg, twee skeletten, een SS-jas, een tunnelkaart van Gent en een artikel ‘Rechtvaardige Rechters eindelijk gevonden?’ aantroffen. Dankzij revolutionaire forensische technieken weten we dat we de zoekactie mogen situeren in 1941. Het bewuste krantenartikel, gepubliceerd in juni 1941 in Volk en Staat, is een bevestiging van onze bevindingen.’

‘De vondst roept vragen op waar er meer is gezocht waar wij nog niet hebben gezocht. We mogen ook niet langer uitsluiten dat er in de jaren dertig ook al gezocht is naar de Rechtvaardige Rechters, misschien zelfs al vroeger.’

‘Alle tips zijn welkom,’ aldus Callewaert. ‘Die van flauwe grappenmakers daargelaten. Zo leidde vorige week nog een anonieme tipgever ons naar de Rechtvaardige Rechters, het vermaarde paneel zoals u wellicht weet, maar viel er geen spoor van een zoektocht te bekennen.’