Daklozen Brussel-Noord dragen mondmaskers ter bescherming tegen antivaxxers

door The Vremde Mirror

De schrik onder daklozen in het Brusselse Noordstation om besmettelijke aandoeningen op te lopen zit er goed in. Ter bescherming tegen antivaxxers dragen ze mondmaskers, handschoenen en beschermende kledij.

‘Deze onveilige situatie is onhoudbaar. In het Brusselse Noordstation passeren dagelijks duizenden en duizenden reizigers. Het krioelt er van de antivaxxers die anderen kunnen besmetten met mazelen, kinkhoest, rodehond en andere vermijdbare aandoeningen,’ stelt Aziz (32) die al een jaar op straat leeft.

Aziz hekelt het gebrek aan voorlichting van de Belgische overheid. ‘Er hadden doden kunnen vallen. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat mensen voor wie een vaccin geen geld kost zich bewust niet laten vaccineren. Waarschijnlijk een cultuurverschil.’

‘Buschauffeurs vinden de hele heisa een beetje overdreven,’ menen de vakbonden. ‘Zij komen dagelijks in het Noordstation en er is nog nooit iemand ziek geworden.’

‘Oké, er is van ons ook nog nooit iemand ziek geworden,’ erkent Aziz. ‘Door de goede voorzorgsmaatregelen natuurlijk. We letten wel op. Het harde straatleven verzwakt ons immuunsysteem en dus nemen we liever het zekere voor het onzekere.’

Dat De Lijn rekening houdt met de gezondheid van de daklozen en niet meer stopt in het Noordstation juicht Aziz toe. ‘Ik vrees een tijdelijke maatregel. Toch ben ik dankbaar. Ik ben blij dat er wordt gedacht aan ons en dat we niet aan ons lot worden overgelaten.’