Links zwijgt na Hitlergroet Dewinter: ‘We willen extreemrechts niet groot maken’

door The Vremde Mirror

Na de eclatante verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang bracht Filip Dewinter de Hitlergroet. De linkse Vlaamse partijen reageren mild. ‘We willen extreemrechts niet groot maken.’

© Wikimedia Commons

Groen-voorzitster Meyrem Almaci reageert afwachtend. ‘Ik heb de beelden niet gezien. Misschien was het gewoon een kramp. Of een vreugde-uitbarsting in het heetst van het moment. Het was wellicht de bedoeling niet.’

Ook Jinnih Beels (sp.a) is mild. ‘Ieder zijn opvatting. En wie kan met zekerheid zeggen dat hem of haar dit niet kan overkomen? Ik ga Dewinter niet afrekenen op iets wat hij een kwartier geleden heeft gedaan. Kwestie van intellectueel eerlijk te blijven.’

Politicoloog Carl Devos vindt Dewinters actie geniaal. ‘Dewinter voelt feilloos aan hoe hij zijn achterban moet opzwepen. Iedereen in de zaal deed ook meteen mee. Dat zorgt voor een groot samenhorigheidsgevoel. Iets wat ik bij de andere partijen mis. Het succes van het Vlaams Belang is eigenlijk nog altijd het succes van Dewinter, die begin oktober hopelijk mijn openingscollege verzorgt.’

Ook de centrumpartijen tillen niet zwaar aan het voorval. Zo ook niet CD&V-voorzitter Wouter Beke: ‘Al had ik het zelf niet gedaan. Nazisme is mijn stijl niet.’