Jemenitische overheid lanceert campagne om voldoende water te drinken bij hitte

door The Vremde Mirror

De temperaturen in Jemen klimmen makkelijk boven de 30 graden. Daarom lanceert de Jemenitische overheid een hitteactieplan. ‘Vele mensen vergeten te drinken. In dit weer levensgevaarlijk.’

© Wikimedia Commons

Het hitteactieplan is erop gericht dat mensen water drinken. ‘Zuiver water,’ benadrukt de Jemenitische overheid. ‘Niet van dat water met een cholerasmaakje.’

‘Twee derde van de Jemenieten vertikt het om proper water te drinken, van wie de helft gewoon niet drinkt,’ schetst de Jemenitische overheid het probleem. ‘Daardoor lijden een miljoen mensen aan cholera en diarree, daarbij 300.000 kinderen.’

‘Dat moet zorgen baren. Kinderen imiteren het slechte voorbeeld van hun ouders. Zij denken dat geen water drinken stoer is, maar in werkelijkheid schaden ze hun algemene ontwikkeling. Uit een grote overheidsenquête blijkt dat kinderen met ouders die haast sterven van de dorst een grotere kans hebben om te sterven van de dorst.’

Het hitteactieplan benadrukt het belang van sociale controle. ‘Drinkt je oude buurvrouw van 36 wel voldoende?’

Toch vinden criticasters het hitteactieplan betuttelend. De Jemenitische overheid spreekt van een mentaliteitsprobleem dat niet snel valt op te lossen. ‘Misschien wel het grootste probleem waarmee Jemen te maken krijgt. Het is onze taak om voor onze burgers te zorgen en hun de kans te geven om op een zo prettig mogelijke manier oud te worden.’