Kwart studenten journalistiek gebuisd op vak ‘Merckxologie’

door The Vremde Mirror

Op de dag van de Tourstart komt naar buiten dat een kwart van de Vlaamse studenten journalistiek buist op het hoofdvak ‘Merckxologie’. In dit vak leren journalisten in spe hun eigenwaarde verliezen, andere woorden voor God en dwepen met Eddy Merckx, niets minder dus dan de kern van de journalistieke stiel.

© Wikimedia Commons

‘Als je tot dat kwart behoort, moet je je toch afvragen of dit de juiste richting voor jou is. Slijmen en mensen naar de mond praten zijn de essentie van journalistiek. Clichés en gemeenplaatsen verzinnen. Synoniemen en woorden die hetzelfde betekenen uit je hoge hoed toveren om je adoratie voor de grootste aller tijden, de grootmeester, de mythe, de legende, het opperwezen, God kenbaar te maken,’ aldus Ruben Van Gucht, journalist.

Ook Karl Vannieuwkerke ziet de toekomst van de journalistiek somber in. ‘Journalisten moeten vaker over Eddy! Eddy! Eddy! praten. Op televisie verschijnt er weleens een hagiografie over Eddy! Eddy! Eddy!, maar die lijkt dikwijls meer rond de presentator te draaien dan rond Eddy! Eddy! Eddy!. Tja, dat kan niet de bedoeling zijn.’

Is het examen werkelijk zo moeilijk? Of boeten studenten journalistiek aan subjectiviteit in? Wij konden de meerkeuzevragen van het examen ‘Merckxologie’ inkijken. Doe ook mee!

Je komt oog in oog te staan met Eddy Merckx. Wat doe je?

a) Je stelt hem terstond vragen over zijn drie positieve dopingtests. b) Je zegt niets van driebanden te kennen c) Je stamelt wat, kirt daarna extatisch van mateloze opwinding ‘God!’ en valt binnen drie tellen flauw.

Hoe fenomenaal is Eddy Merckx?

a) groots b) grandioos c) God

Hoe groot is Eddy Merckx in Kiribati?

a) groots b) grandioos c) God

Hoe is Eddy Merckx als mens?

a) altijd gewoon gebleven b) altijd gewoon en bescheiden gebleven c) altijd gewoon en bescheiden gebleven en God

Wie is de grootste renner aller tijden?

a) Karl Vannieuwkerke b) Ruben Van Gucht c) Eddy Merckx

De antwoorden: c, c, c, c en c (80% van de studenten antwoordde op de laatste vraag b. Het moet gezegd, een grove instinker.)