Allergisch voor xtc? Geen Tomorrowland

door The Vremde Mirror

Wie fout reageert op drugs is dit jaar niet welkom op Tomorrowland. De organisatie wil zo overlijdens op het festivalterrein vermijden.

© Wikimedia Commons

Aan de ingang staan politieagenten die bezoekers verplichten een door de organisatie aangeboden xtc-pil te nemen. Zij krijgen een uur om niet fout te reageren. Lukt dat niet, geen Tomorrowland dit jaar. Vooral mensen zonder drugs worden geviseerd. Zij gelden als de grootste risicogevallen.

De organisatie legt uit: ‘Het is een utopie om een festival met 400.000 bezoekers voor 100 procent vrij te houden van mensen die geen drugs verdragen. Maar we willen er wel alles aan gedaan hebben om die mensen te weren. Tomorrowland is niet veilig voor wie niet tegen drugs kan.’

‘Een logische maatregel. De indruk ontstond dat Tomorrowlandgangers niet met drugs kunnen omgaan. Zie naar de Tour de France. Daar mag je al langer niet aan deelnemen als je niet getraind bent,’ aldus de Franse festivalgangers Julian en Philippe (27).

Tomorrowland heeft zo een op tien festivalgangers de toegang ontzegd. ‘We willen geen risico nemen. Het is niet dat ze allen in coma liggen. De meesten bleven gewoon ijzig kalm op hun stoeltje zitten. Dat is ook niet de bedoeling.’

Drie mensen bezweken na het slikken van hun xtc-pil. ‘We geven sommigen ook zeer sterke xtc-pillen in combinatie met alcohol om de werkelijkheid na te bootsen. De drie waren zeker doodgegaan op het festivalterrein. Dat hebben we mooi verhinderd.’