Recensie: Terzake (Canvas)

door The Vremde Mirror

Ter ere en ter glorie van een nieuw groots televisieseizoen recenseren wij tegen Gods wil in ’s vrijdags een actueel pareltje waartoe de Vlaamse kijkbuiskinderen veroordeeld zijn. Beginnen doen we fictie van eigen bodem: Terzake.

Het televisieprogramma Terzake is vernoemd naar een van de gruwelijkste schrijffouten die de canon der Nederlandse taal toebehoort. Al zullen sommigen dat catalogeren als vrije meningsuiting, zoals daar is Vlaanderens gezaghebbendste pedagoog die Wouter Duyck in zijn anus heeft te dulden, Theo Francken enzovoort, enzovoort.

Terzake ontvangt gewoontegetrouw mensen die naar eigen zeggen sterk bezig zijn, doch praktijkgewijs laten zien dat het niet evident is om dat op een eloquente, overtuigende of een wijze te illustreren. Deze mensen behoren zonder te willen veralgemenen altijd tot een politieke partij.

Dat kan concreter. Laten we gewoon een stukje kijken en waar nodig annoteren.

Annelies Beck groet politicus. Goedenavond. Politicus wil goedenavond zeggen. Beck onderbreekt. Politicus maakt woord af. Goedenavond. Beck vraagt of dat zo is. Politicus ontwijkt de vraag. Beck geeft niet af. Is dat zo? Vanwaar haalt u dat? Politicus weet niet wat zeggen. Politicus herpakt zich. Politicus, uit Oostende of niet uit Oostende, begint uit wanhoop over zijn blunders als gezagsbekleder. De meeste journalisten beleven het toppunt van hun carrière als ze deze ontboezeming weten te ontlokken. Beck niet. Beck gaapt. Beck doorprikt poging politicus om netelige klip te omzeilen. Bij het onderwerp blijven graag. Politicus murmelt wat. Beck vult aan wat politicus wil zeggen, maar dan beter. Politicus knikt. Dat wil hij inderdaad zeggen. Politicus zucht opgelucht. Filmpje.

Annelies Beck stelt vraag over filmpje. Politicus antwoordt wijdlopig. Beck denkt het zal wel, maar ze blijft professioneel, daarom is ze anker bij Terzake. Beck stelt beroepshalve nog een vraag. En nog een. En nog een. Politicus helemaal op zijn gemak. Beck stelt als bliksemschicht bij heldere hemel een vraag die de carrière van politicus op het spel zet. Politicus komt niet uit zijn woorden. Beck construeert een volzin in zijn plaats. Politicus bedoelde wat anders. Beck gelooft er geen jota van. Politicus produceert door spindoctor bedacht antwoord. Beck verliest voor het eerst haar geduld. Beck dreigt ermee uit een van haar romans voor te lezen. Politicus bekent geknoei met belastinggeld, dubbele moord en wekelijks opiniestuk in een kwaliteitskrant. Beck laat zich niet zo snel in de luren leggen, beseft dat politicus dit zegt om een voorleespassage te ontlopen en vraagt door. Politicus valt door de mand en zegt dat hij nooit een opiniestuk heeft geschreven. Beck heeft geen vragen meer, doel bereikt. Politicus ontmaskerd als leugenaar. Helaas kijkt geen levensvatbaar wezen naar Terzake zodoende liegende en bedriegende politici bij de volgende verkiezingen met vlag en wimpel verkozen raken, maar dat heeft niet aan Annelies Beck gelegen. Ze wenst u nog een prettige avond.

Daarom oordelen wij: kijkt allen Terzake, van maandag tot en met vrijdag op Canvas, op voorwaarde dat er in de Europa League geen noodzakelijk duel tussen Molde FK en Terek Grozny op het programma staat.