Verenigd Koninkrijk stapt uit de Brexit

door The Vremde Mirror

‘Wij doen niet langer mee aan de Brexit,’ kondigt de Britse premier Boris Johnson aan. ‘Zonder ons lukt het ook wel.’

© Wikimedia Commons

Op een drafje heeft het Brits parlement beslist om de Brexit te verlaten. Tot groot jolijt van Johnson. ‘Dat de Europese Unie haar problemen zelf oplost. Altijd maar kijken naar de Britten. Bewijs eens dat je het zonder ons ook kunt.’

‘Ons geduld met de EU is op. Hoe lang sleept de Brexit al aan? De Britten hebben hier niet om gevraagd. Al die procedures, wetswijzigingen, stemmingen, maatschappelijke en economische gevolgen… Hoe nodeloos ingewikkeld kun je het maken? En vooral: hoe lichtzinnig is het dan om een Brexit te organiseren?’

‘De Brexit is ook maar een sinister machtsspel van de EU om de Britten te treffen,’ weet Johnson. ‘Bij een Brexit zijn we te afhankelijk van de EU. Door uit de Brexit te stappen herstellen we onze soevereiniteit. Het is wij tegen zij. En ik maar in de overtuiging leven dat de Europese Unie landen dichter bij elkaar brengt. De Brexit laat wat anders zien.’

‘De Brexit bewijst dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk niet op dezelfde lijn zitten. Dan moet je eerlijk zijn met jezelf en je afvragen of het Verenigd Koninkrijk nog in de EU thuishoort.’