7 niet te missen titels op de Boekenbeurs

door The Vremde Mirror

Volgende week opent de Boekenbeurs. Wij selecteerden voor die gelegenheid 7 boeken die u met stelligheid moet lezen wil u overrompeld worden door de diepste inzichten.

1. Het Grote Gelijk (Rik Torfs – Uitgeverij van Oorschot)

‘Een autobiografie die niets zegt kan toch aanspreken.’ Treffender dan Rik Torfs in zijn column in Het Laatste Nieuws en zijn passage in De Afspraak op Vrijdag kunnen wij de autobiografie van Rik Torfs zelf niet omschrijven. Torfs alludeert natuurlijk op het feit dat autobiografieën niet in staat zijn om klanken te ontwikkelen, wat te wijten valt aan het ontbreken van enkele benodigde organen. Moet u weten dat deze autobiografie bol van deze lekkere geveinsd slimme zinnetjes staat.

O ja, nog de titelverklaring. Torfs zei al in 1967 dat de aarde niet opwarmt. En zie nu.

2. De Ontkenning van de Hemel (Jean-Marie Dedecker – Doorbraak)

In De ontkenning van de Hemel betoogt Jean-Marie Dedecker dat de wolken, de lucht en de zon niet bestaan en een verzinsel zijn van de geitenwollensokken goegemeente, daar dit stuk voor stuk onontbeerlijke bestanddelen in het fabeltje van de klimaatverandering zijn. Eyeopener!

3. De kleine Johannes (Guy Van Sande – Eigen Beheer)

In deze coming of age over de kleine Johannes gluurt de auteur nu eens opvallend dan onopvallend mee. Volgens de uitgever Lolita, maar dan waarheidsgetrouw.

4. De kunst van altijd hetzelfde boek schrijven (Dirk De Wachter – Lannoo)

De eerste vier zinnen van De kunst van altijd hetzelfde boek schrijven zetten meteen de toon: ‘De kunst van altijd hetzelfde boek schrijven. De kunst van altijd hetzelfde boek schrijven. De kunst van altijd hetzelfde boek schrijven. De kunst van altijd hetzelfde boek schrijven.’

Maar wat verdiend en logisch dat dit metatraktaat de non-fictielijsten topt.

5. De meeste mensen deugen (Marc Dutroux – De Correspondent)

In De meeste mensen deugen doorprikt Marc Dutroux vooroordelen over de grootste misdadigers op een bijwijlen persoonlijke manier. En altijd doorspekt hij zijn betoog met levensechte anekdotes die niemand onberoerd laten. Geschreven zoals de grote Russische schrijvers in ballingschap.

6. 7 slimme inpaktips (Kris Peeters – Clavis)

Verhuisplannen? En je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Kris Peeters, bekend van zijn debuutroman De man zonder eigenschappen die maar liefst 100.000 keer over de toonbank ging, laat zien dat hij van verschillende markten thuis is.

7 slimme inpaktips is met andere woorden het ideale cadeau.

7. Van jezelf houden (Ruben Van Gucht – Van Halewyck)

Het tweede luik van de trilogie Naar jezelf kijken (2018), Van jezelf houden (2019), Onmisbaar zijn (2022). Pakkend is het hoofdstuk waarin Ruben Van Gucht getuigt hoe beroemdheden interviewen een vorm van eigenliefde is. Ondanks negatieve recensies op pro-ana sites ‘Gemakkelijk spreken als je Ruben Van Gucht bent’ krijgt het boek lovende kritieken van Ruben Van Gucht en liet Karl Vannieuwkerke na een eerste lezing weten ‘op de goede weg te zijn’.

Met voorwoord van Jacques Vermeire.