‘Kinderen van het verzet’ vanaf vanavond ‘Kinderen van het verraad’

door The Vremde Mirror

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is niet te spreken over de titelkeuze van het Canvas-programma ‘Kinderen van het verzet’. ‘Die is te vooringenomen. Als Canvas de naam niet verandert in ‘Kinderen van het verraad’ zal het bij één aflevering blijven.’

© Wikimedia Commons

Vanavond kunt u kijken naar de tweede aflevering van ‘Kinderen van het verzet’. Tot onvrede van Jambon. ‘Het is de taak van de VRT om de Vlaamse identiteit te versterken. Niet om de geschiedenis naar eigen goeddunken te herinterpreteren. En dan schrikt de VRT het imago te hebben van een donkerrood gekleurd bastion. Hoe wereldvreemd kan je zijn?’

‘Heel wat Vlamingen herkennen zich niet in die titel, die opzettelijk slechts één kant van het verhaal vertelt. Een neutrale titelkeuze dringt zich op. En wel voor er meer kwaad is geschied. Maak er ‘Kinderen van het verraad’ van en ik ben reeds tevreden.’

‘Ook ergerlijk: het programma laat altijd dezelfde opinies aan het woord. Die zonder zuchtje tegenwind mogen opscheppen over gesaboteerde spoorlijnen, waar we nog elke dag de gevolgen van merken. Dat Canvas eens een serie maakt rond de kinderen van allez… euhm… de mensen die de Duitsers ruimhartig bejegenden. Veelzeggend dat daar zelfs geen woord voor bestaat. Dat durft Canvas niet natuurlijk.’

De VRT heeft zich al geëxcuseerd en belooft de Vlaamse identiteit in de toekomst beter uit te dragen: ‘Ergens in ons archief ligt een aflevering van een kookprogramma waarin Jeroen Meus de lievelingskost van Hitler bereidt.’