‘Psychologen die zeggen dat alles leuk moet zijn de ziekte van deze tijd is ziekte van deze tijd’

door The Vremde Mirror

Heel wat psychologen gaan ten onder aan het ideaalbeeld van een psycholoog met volle wachtkamers die zijn patiënten zachtjes influistert dat het allemaal niet leuk hoeft te zijn en op basis van deze ene unieke gedachte elk jaar een bestseller publiceert. In een open brief trekt het Nationaal Verbond van Psychologen aan de alarmbel.

‘Onze neoliberale maatschappij is ziekmakend. De normen waaraan psychologen moeten voldoen, liggen zo hoog dat velen die niet halen. En zelfs wie ze wel haalt, voelt zich niet lekker, omdat het maatschappelijke ideaalbeeld ons sterk op onszelf teruggooit,’ stelt de open brief.

‘Psychologen die zeggen dat alles leuk moet zijn de ziekte van deze tijd is, zijn de ziekte van deze tijd. Beginnende psychologen willen Dirk De Wachter zijn, maar vergeten dat hij elk jaar hetzelfde boekje moet uitpoepen. Dat is ook geen leven. Elke morgen opstaan in de waan dat je Aristoteles bent, maar eigenlijk Paul Verhaeghe heet is ook geen pretje.’

‘Psychologen hebben het gevoel dat ze niet meetellen, omdat zij door een gelijkaardige oppervlakkige filosofie van de koude grond te fabriceren niet dezelfde status verwerven. Dat maakt hen ongelukkig. Ze hebben nooit geleerd hoe tegenslagen te verwerken of om te gaan met de moeilijkheden van het leven. Met een massale uitval van psychologen als gevolg.’

Het Nationaal Verbond van Psychologen concludeert: ‘Er is niets mis met een beetje ongelukkig zijn. Niet alles is honderd procent vet en leuk. Durf tevreden te zijn met wat minder. Leg de lat wat lager. En omarm de gewonigheid van het leven.’