N-VA bewerkte programma Vlaams Belang en gebruikte het voor eigen campagne

door The Vremde Mirror

Opschudding alom na de onthulling dat N-VA het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang heeft bewerkt en voor haar eigen campagne heeft gebruikt. Het programma van Vlaams Belang dat oorspronkelijk al uit Duitsland afkomstig is.

Vlaams Belang heeft er nooit een geheim van gemaakt dat haar programma wortelt in Duitsland en dateert van ten laatste 1933. Die authenticiteit en traditie kunnen heel wat kiezers bekoren. Iets wat N-VA blijkbaar ook is opgevallen. Onder licht gewijzigde vorm gebruikt de partij het programma in haar verkiezingscampagnes en als leidraad in haar dagelijkse werking.

Politicoloog Dave Sinardet legt uit: ‘Je zoekt een verkiezingsprogramma dat een beeld oproept dat bij je past. In dit geval dat van van de pot gerukte vooroordelen tegenover mensen die niet je favoriete huidskleur hebben. Dat programma manipuleer je een beetje en klaar eigenlijk. Of nee, nog één ding. Oefen alvast een ontdane reactie in die je zo kunt gebruiken wanneer een bootje vluchtelingen kapseist en de riolen op sociale media zich openen.’

Jan Segers van Het Laatste Nieuws analyseert: ‘Ik zeg dat niet graag en snel, maar ik denk dat N-VA hier een steekje heeft laten vallen. Campagne voeren met een bewerkt programma van een andere partij is niet netjes en het maakt die andere partij groot. Maar laten we ook niet overdrijven. Gebruikt N-VA het programma van Vlaams Belang of een eigen programma: het verandert niets aan hun inhoudelijke boodschap.’

N-VA zelf ontkent de beschuldigingen formeel: ‘Wij hebben het programma van Vlaams Belang niet bewerkt, maar klakkeloos overgenomen.’