Voka: ‘Alleen een Derde Wereldoorlog als die onze bedrijven zuurstof geeft’

door The Vremde Mirror

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka staat niet per se weigerachtig tegenover een Derde Wereldoorlog. ‘Als die onze bedrijven ten goede komt, zeggen wij niet zomaar nee,’ zegt voorzitter Wouter De Geest.

‘Wij nemen als Voka een genuanceerde positie in,’ vertelt De Geest. ‘Voka is niet star voor of star tegen een Derde Wereldoorlog. Het zou stom zijn om blind te blijven voor de groei- en investeringskansen die een wereldoorlog biedt. Maar we passen voor een Derde Wereldoorlog die zich niet conformeert aan de noden van de Vlaamse bedrijven.’

‘In de veiligheidsindustrie en de wapenexport vallen er mooie zaakjes te doen. Maar ook een oorlog in eigen regio biedt kansen. Uit het verleden weten we dat arbeiders in tijden van oorlog langer werken voor een lager loon. Maar wel op voorwaarde dat er een sterke bezetter is die continuïteit en economische stabiliteit garandeert.’

De Geest roept politici overal ter wereld op hun verantwoordelijkheid te nemen. ‘Politici verdoen te veel tijd met spelletjes. Ofwel bouw je stevige bruggen. Ofwel blaas je ze op. Dan weten onze ondernemers waar ze aan toe zijn.’

Goed nieuws. Op Twitter beloofde de Amerikaanse president Donald Trump Voka snel voor duidelijkheid te zorgen.