Belgen trekken naar stembus om nieuwe eindeloze regeringsformatie te kiezen

door The Vremde Mirror

De regeringsformatie is gevallen. ‘Alle scenario’s zijn veelvuldig de revue gepasseerd. Het begint een beetje saai te worden. Daarom moeten nieuwe verkiezingen een langere, duurzamere regeringsformatie mogelijk maken,’ aldus het Paleis in een communiqué.

België heeft een traditie van lange regeringsformaties, maar de huidige stuikt al in elkaar na acht maanden. Nieuwe verkiezingen moeten nu een regeringsvorming faciliteren die gemakkelijk twee jaar meegaat, hopelijk zelfs de volgende verkiezingen in 2024 haalt.

‘De kiezer heeft de kaarten erg moeilijk geschud met het oog op een ellendig lange regeringsformatie,’ weet politicoloog Carl Devos. ‘Eigenlijk zijn er maar twee opties. PS met N-VA of PS zonder N-VA. Met als gevolg dat er bitter weinig formules zijn om rond te werken. Dat men de regeringsformatie zo lang heeft volgehouden, getuigt van veel wil om er niets van te bakken en respect voor de kiezer.’

Journalist Rik Van Cauwelaert vult aan: ‘Er is veel tijd verloren. Door het geringe aantal formules kon men van bij het begin weten dat een eindeloze regeringsformatie zo goed als onmogelijk was. Ik deel de analyse van Carl Devos niet helemaal. Dit is je reinste kiezersbedrog: men doet alsof men de formatie tot het einde der tijden kan rekken, maar men weet heel goed dat dit niet zo is.’

Van Cauwelaert ziet het niet alleen somber in. ‘Door te gaan voor nieuwe verkiezingen, laten onze politici hun verantwoordelijkheidszin zegevieren. Het risico op een regering door statistisch toeval werd te groot. En waar zouden we dan staan?