België wendt overhaaste regeringsvorming af

door The Vremde Mirror

De opluchting is groot. Een crisis afgewend. De verkiezingen zijn lang genoeg verleden tijd om te mogen concluderen dat de Belgische politici succesvol alles in het werk stellen om de regeringsformatie niet onbesuisd te laten verlopen.

© Wikimedia Commons

‘Er zijn meerdere redenen voor deze behoedzame regeringsformatie,’ aldus PS-voorzitter Paul Magnette. ‘Er is de druk van extreemlinks en extreemrechts. We kunnen het niet maken te falen en zo de burgers nog harder te ontgoochelen. De verstandhouding tussen de Vlaamse en de Waalse politici leent zich ook tot een niet te voortvarende formatie. En we zijn gezegend met een generatie toppolitici die de verantwoordelijkheidszin altijd laat zegevieren.’

Dat beaamt N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Het is verleidelijk om snel iets concreets op papier te zetten. Laten we rustig bekijken waartoe we ons verbinden. Dat zijn we de kiezer verschuldigd. Het kan niet de bedoeling zijn dat de mensen een nog grotere afkeer krijgen van de politiek.’

‘Er is altijd veel vertrouwen geweest dat we niet overhaast een regering zouden vormen. Een groot onderling vertrouwen ook. We houden elkaar goed in evenwicht om niet op één, twee, drie tot een regering te komen. En het doet deugd dat dit vertrouwen niet beschaamd wordt en we de verschillen overstijgen ten bate van het algemeen belang.’

Politicoloog Carl Devos wil niet te euforisch klinken. ‘Een indruk is maar een indruk. Voor hetzelfde geld hebben we volgende week een regering. En wat dan?’