Meerderheid gevonden om oppositie te voeren

door The Vremde Mirror

Een emotionele Koen Geens (CD&V) in De Zevende Dag. ‘Ik heb een meerderheid gevonden om in de oppositie te zitten en beschouw mijn koninklijke opdracht dan ook als volbracht.’

Weinigen gaven Geens veel kans toen hij aan zijn opdracht begon. Maar kijk, ruim een week verder en hij heeft alle partijen op Open VLD en Kristof Calvo na zover gekregen in de oppositie plaats te nemen.

Politicoloog Carl Devos is verbaasd. ‘De eensgezindheid die Geens op korte tijd wist te smeden, is ronduit bewonderenswaardig. Een staaltje staatsmanschap dat niet alleen mij doet terugdenken aan Jean-Luc Dehaene. Dat Geens niet de nieuwe premier wordt, is temeer een bewijs van zijn edelmoedigheid.’

Ook opinieproducent Geert Noels zwaait met tonnen lof. ‘Een zeldzaam voorbeeld van daadkrachtig leiderschap. Geens oversteeg de verschillen tussen de partijen en kwam tot een synthese in een project dat alle politieke krachten verenigt. Exact wat België nodig heeft.’

Geens noemt al het eerbetoon potsierlijk. ‘Het ging eigenlijk eenvoudiger dan gedacht. Het zijn de partijen met op kop de mijne die in ’s lands belang de wil toonden om hun verantwoordelijkheid samen en zonder elkaar te bedriegen te ontlopen. Dat kan ik niet genoeg benadrukken.’

Open VLD belooft om snel een interne slachtpartij te organiseren. Dan weten we wie de nieuwe premier van ons land wordt.