Gesprek over iets anders dan coronavirus vond nooit plaats

door The Vremde Mirror

Al twee dagen beheerst de hallucinante getuigenis van een vrouw die de voorbije week een gesprek aanknoopte met een vriendin zonder het over het coronavirus te hebben alle media. Na grondig speurwerk van onze redactie blijken zowel de vrouw als de vriendin niet te bestaan.

Hoe onze redactie te werk ging

Wij lazen zoals elke ochtend de kranten uit middelmatige interesse. Vervolgens kwamen wij de getuigenis van een vrouw tegen die een gesprek had met haar vriendin over iets anders dan het coronavirus.

Onze interesse natuurlijk gewekt. Als het nieuws te ongeloofwaardig is om waar te zijn, is het doorgaans onwaar. We trokken die conclusie niet meteen, aangezien zulke grove beschuldiging de integriteit van vele journalisten schaadt en gestaafd moet worden met onweerlegbare feiten.

Om onze vermoedens te bewijzen, voerden we op onze redactie duizend gesprekken. In geen van die conversaties viel het woord ‘coronavirus’ niet.

Maar we wilden meer. En dus belden we de auteur van het oorspronkelijke stuk, een zekere Marcus, op. Op zijn stuk hebben de kranten zich gebaseerd en we vroegen hem of deze twee vrouwen bestaan.

Zijn antwoord bevestigde onze vermoedens: ‘Nee, zij bestaan natuurlijk niet. Ik schrijf voor een satirische website. En dan voer ik wel vaker denkbeeldige personages op. Dit voorval toont aan hoe snel we alles geloven, vooral wat we willen geloven. Wie droomt er niet van een gesprek te voeren dat niet over het coronavirus gaat?’

Daarom concluderen wij dat er afgelopen week, toch niet tot het tegendeel bewezen is, nooit een gesprek heeft plaatsgevonden dat niet over het coronavirus gaat.

Wederwoord

De verschillende media erkennen dat we bewezen hebben dat de omschreven vrouwen niet bestaan, maar niet dat het gesprek niet plaatsvond. Ze eisen een rectificatie.

Rectificatie 

Bovenstaande factcheck bevat mogelijk onjuistheden. We gingen er te gemakkelijk van uit dat dit gesprek nooit heeft plaatsgevonden omdat de twee gesprekspartners verzonnen blijken. Wij suggereerden zo alle dimensies te kennen en vergaten de optie van een bovenzinnelijke realiteit die geen boodschap heeft aan tijd en ruimte waarbinnen conversaties over het coronavirus mogelijk zijn zonder gesprekspartners open te laten. Voor deze onvergefelijke slordigheid bieden wij onze excuses aan.