Syrië neemt Europese coronapatiënten op

door The Vremde Mirror

Nu play-off B door het coronavirus in het gedrang komt, weigert de Syrische president Bashar al-Assad nietsdoend toe te kijken. ‘Syrië wil 10.000 Italiaanse coronapatiënten opvangen en in het noorden van Syrië stationeren.’

© Wikimedia Commons

‘Of het aan Syrië is om Europese coronapatiënten op te vangen? Kijk, daar gaat het niet om. Het gaat om tienduizenden zieke mensen die moeten geholpen worden. We mogen de Europese bevolking niet aan haar lot overlaten. Hoe gewetenloos zou het zijn mensen in nood het slachtoffer te laten worden van geopolitiek gehakketak?’

Assad benadrukt dat hij zo een signaal wil geven aan al de andere landen in de wereld. ‘Dit is een zaak van internationale solidariteit. Niet alle Europeanen kunnen in de regio opgevangen worden. Essentieel dat er een internationaal spreidingsplan komt zodat de zorgen evenredig worden verdeeld. Wij kunnen dat aan.’

De andere landen vinden dat Assad gemakkelijk praten heeft. Ze zeggen dat het door de demografische verschuivingen voor Syrië evidenter is om de Europese coronapatiënten een plaats te bieden.

Ook klinkt het verwijt dat Syrië zelf problemen heeft en de opvang van Europese coronapatiënten geen prioriteit is. ‘Elk land heeft problemen, dus komt het mij bijzonder egoïstisch over om blind te zijn voor het leed in Europa of elders. Gesteld dat wij met een humanitaire crisis van die omvang zouden kampen, zou het Syrische volk ook van harte welkom zijn in Europa. Zeker weten.’