Kazerne Dossin voortaan museum over Holocaust en mensenrechten uitgezonderd die van Palestijnen

door The Vremde Mirror

Een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Dat was Kazerne Dossin. Dat moest specifieker. En dus zal Kazerne Dossin voortaan een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten maar niet die van Palestijnen zijn.

© Wikimedia Commons

N-VA-Kamerlid Michael Freilich oogt tevreden over de nieuwe taakomschrijving van Kazerne Dossin. ‘Je kunt niet tegelijkertijd de Holocaust vreselijk vinden en tegen de mensenrechtenschendingen van de staat Israël zijn. Dan spreek je jezelf tegen.’

‘Aan die verwarring die in het verleden tot werkelijk absurde toestanden leidde, komt nu gelukkig een eind. Een keer wilde men zelfs een Midden-Oostenexperte huldigen die met het lot van de Palestijnen inzat. In Kazerne Dossin. Ik lieg niet. Door vast te leggen dat de Kazerne Dossin zich expliciet niet bezighoudt met de mensenrechten van de Palestijnen kan Dossin zich weer richten op haar kerntaken, waarbij het nog altijd over mensenrechten zal gaan. Die zijn universeel, maar niet voor Palestijnen.’

‘Een duidelijke en moedige keuze,’ aldus Freilich. ‘Al kan het beter. Ik stel vast dat niet-Palestijnse moslims nog altijd een plaats hebben in Kazerne Dossin. Zo zie je maar dat er nog een lange weg te bewandelen is wat het respect voor de joodse gemeenschap en de gevoeligheden die er leven betreft. Maar de verkiezingsuitslagen stemmen me hoopvol.’