Vlaamse regering wil overbodigheidspremie voor ouderen met corona die kiezen voor euthanasie

door The Vremde Mirror

Om de relance van de economie te bespoedigen, introduceert de Vlaamse regering een overbodigheidspremie voor 65+’ers met corona die voor een snelle dood kiezen. Dat laat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) weten.

© Wikimedia Commons

‘Omdat bejaarden zo snel sterven aan het coronavirus zitten velen thuis met hun vingers te draaien,’ verklaart Jambon. ‘Ouderen die bewust en zonder enige materiële of sociale dwang kiezen voor een levenseinde doen de coronasterftecijfers dalen waardoor de zorg minder overbelast raakt en we met zijn allen weer aan de slag kunnen.’

‘Om ouderen te stimuleren hun graf op te zoeken krijgen ze een premie. Met die €200 kunnen ze bijvoorbeeld hun kleinkinderen heel blij maken of andere leuke dingen doen,’ verzekert Jambon.

Volgens mensenlevencalculator Lieven Annemans ligt dat bedrag te laag. Jambon heeft het daarom over een symbolische tegemoetkoming. ‘We kunnen niet iedereen duizenden euro’s geven om te sterven. Dat zou mensen op het idee brengen hun bomma met kanker met corona te besmetten terwijl die zo wel doodgaat.’

Werkgeversorganisatie Voka juicht de plannen toe. ‘Het is niet het moment om aan jezelf te denken. De economie heeft voor deze pandemie niet gekozen. Laten we de economie niet nog harder straffen. De economie mag niet de dupe zijn. De economie et cetera.’

Criticasters vinden dat de maatregel discrimineert en dat de premie er moet komen voor iedereen die overbodig is. Jambon vindt dat te ver gaan. ‘Mensen die jonger zijn dan 65 zijn nog nuttig voor de economie. Het zou cru zijn die zomaar op te offeren.’