Rusthuis bezoeken mag, naar rusthuis gaan niet-essentiële verplaatsing

door The Vremde Mirror

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat er geen twijfel over bestaan. ‘Je bomma in een woonzorgcentrum bezoeken mag, maar het geldt als een niet-essentiële verplaatsing.’

© Wikimedia Commons

Er was enige tijd onduidelijkheid of woonzorgcentra weer bezoek mogen ontvangen. ‘Ja, onder voorwaarden,’ zei de Nationale Veiligheidsraad. ‘Misschien toch niet zo’n goed idee,’ zeiden de woonzorgcentra in de overtuiging levend dat hun mening relevant is.

‘Dan hak ik de knoop maar door,’ sprak Vlaams minister van Welzijn Beke als een echte leider. ‘Elke rusthuisbewoner mag één bezoeker ontvangen, maar een verplaatsing naar het rusthuis is niet-essentieel. Ondubbelzinniger kan ik niet zijn.’

‘Oké, er zijn uitzonderingen,’ geeft Beke toe. ‘Je mag naar een woonzorgcentrum fietsen of wandelen, tenzij de tocht zo lang is dat je onderweg moet rusten op een bankje. Je mag op dat bankje rusten, maar in je eentje en niet langer dan vijf minuten. Dat wordt getimed door drones met warmtecamera’s. Sta je binnen de vijf minuten weer op, mag je je tocht vervolgen. Zo niet moet je onmiddellijk een boete betalen van 250 euro, maar die kun je later nog aanvechten omdat de inning juridische gatenkaas is.’

‘Het is belangrijk dat de mensen weten waar ze aan toe zijn. Weten wat mag en wat niet mag. Maar ook dat we redelijk zijn en proportioneel handelen. Het is in deze tijden dat de politiek laat zien wat ze voor de mensen betekent,’ besluit Beke licht euforisch.