Marc Van Ranst populairste figuur in Noord-Korea, Kim Jong-un helemaal van de kaart

door The Vremde Mirror

De publieke afwezigheid van Kim Jong-un voedt de speculaties. Volgens een voormalige hoge regeringsfunctionaris is hij al twee weken helemaal van de kaart nadat Marc Van Ranst hem klopte in een populariteitspoll.

Het is de allereerste keer dat Kim Jong-un een gemanipuleerde verkiezing verloor. Hij was nochtans zeker zoals gebruikelijk een score van 100% te laten optekenen en dat lukte ook. Alleen blijkt Marc Van Ranst bij 150% van de respondenten het populairst te zijn.

Jong-un is de avond dat de resultaten van de poll hem bereikten voor het laatst gezien. Hij zou meteen gevlucht zijn naar zijn resortcomplex waar hij een week lang tranen met tuiten heeft gehuild. Vervolgens heeft hij Marc Van Ranst proberen te contacteren, wat een grootheidswaanzin, inderdaad. Die nam zoals te verwachten niet op aangezien Van Ranst alleen in contact treedt met middelbare scholieren die een spreekbeurt houden, met kerkjuristen die vrije meningsuiting hoog in het vaandel dragen maar vinden dat burgers die wetenschapper zijn met niet de gewenste politieke opinie het zwijgen moeten worden opgelegd en zelfs met journalisten. Nu zou Jong-un er zijn aftreden voorbereiden.

Wie zijn opvolger wordt, is onduidelijk. Op het internet circuleren beelden die op de Noord-Koreaanse staatstelevisie zouden uitgezonden zijn. Een man in oranje pull richt zich tot de bevolking en vraagt hen binnen te blijven, afstand te houden van elkaar en niet met langeafstandsraketten te spelen. Of de gewone Noord-Koreaan plots van meer vrijheid kan genieten is dus maar de vraag.