Tsjernobyl biedt kinderen uit Zwijndrecht gezondheidsvakantie aan

door The Vremde Mirror

Inwoners van Tsjernobyl tonen zich bereid om tientallen kinderen uit Zwijndrecht deze zomervakantie op te vangen: ‘Een volledige vakantie ver weg van kankerverwekkende stoffen zal hen goed doen.’

De 72-jarige Anna vertelt waarom ze het belangrijk vindt deze zomer een Zwijndrechts kind op te vangen. ‘Toen ik las dat het drinkwater er is vervuild en dat de kinderen in Zwijndrecht geen groentjes uit de tuin mogen eten, brak mijn hart in duizend stukken.’

‘Het is voor mij ook een pijnlijke confrontatie met de realiteit,’ geeft Anna toe. ‘Niet iedereen krijgt de kans in gezonde omstandigheden op te groeien. Ik heb het geluk hier al mijn hele leven te kunnen wonen. Het minste wat ik kan doen is dat geluk met anderen te delen.’

‘De lichtzinnige wijze waarop men met kankerverwekkende stoffen omgaat, de cijfers die worden opgesmukt, de hele doofpotoperatie.’ De ogen van Anna worden vochtig. Ze zwijgt even en zegt dan hoofdschuddend driemaal na elkaar: ‘Dit wil je niet meemaken.’

Anna is er zeker van dat de Zwijndrechtse kinderen in Tsjernobyl zullen openbloeien. ‘Ik beloof het je op de ziel van mijn drie overleden kinderen. Ze zullen stralen.’