Arbeidsmigranten in Qatar houden minuut stilte voor slachtoffers Antwerpen

door The Vremde Mirror

Om 12 uur lokale tijd houden arbeidsmigranten in Qatar een minuut stilte uit solidariteit met de slachtoffers op het Nieuw Zuid in Antwerpen. ‘We beseffen maar al te goed dat we voor hetzelfde geld in Antwerpen aan het werk waren.’

‘De ramp in Antwerpen maakt duidelijk dat niet overal in de wereld arbeidsmigranten in goede omstandigheden werken,’ vertelt Amir, een Nepalese gastarbeider die werkzaam is in Qatar. ‘Er verschijnt weleens een rapport van een mensenrechtenorganisatie over de deplorabele arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten, al maakt zoiets natuurlijk niet veel indruk. Een ingestorte school maakt het probleem ineens heel tastbaar.’

Het verwondert Amir niet dat vele arbeidsmigranten in slechte omstandigheden werken. ‘Arbeidsmigranten bevinden zich in een bijzonder kwetsbare positie. Ze werken in een onbekend land en zijn volledig afhankelijk van hun overste daar. Ze zijn bang hun werk te verliezen en zwijgen daarom over onveilige en onmenselijke omstandigheden waarin ze moeten werken om alles zo goedkoop mogelijk te houden. Het zou ook hier in Qatar kunnen gebeuren bij wijze van spreken.’

‘Ik heb geluk gehad,’ beseft Amir. ‘Mocht ik Europeaan zijn, zat ik nu misschien in Antwerpen en niet in Qatar. Mijn lot en dat van eenieder had het hunne kunnen zijn. Dat maakt een mens heel nederig en solidariteit tonen is het minste wat we kunnen doen.’

Het bedrijf 3M schiet het Antwerpse stadsbestuur alvast te hulp om te achterhalen hoe dit drama juist is kunnen gebeuren. ‘We hebben voldoende grond op overschot om het zaakje mee te bedekken.’