UEFA lanceert campagne tegen acties tegen haat

door The Vremde Mirror

Met de campagne tegen acties tegen haat wil de UEFA het stijgend aantal campagnes en acties tegen haat en voor gelijke rechten onder de aandacht brengen. ‘Het is onze plicht om een maatschappelijke rol te vervullen.’

In een persbericht stelt de UEFA vastbesloten te zijn tegen acties tegen discriminatie en haat te blijven vechten. ‘Met deze campagne willen we bewustwording creëren voor de problematiek. Zeker nu steeds meer acties tegen haat voetbalstadions bereiken. Daarom zullen de spelers tijdens het volkslied voorafgaand aan hun EK-match een T-shirt dragen met daarop de boodschap Zeg nee tegen acties tegen haat.’

De UEFA countert de kritiek dat ze uit haar neutrale rol valt. ‘Dat is een minimalistische invulling van hoe een sportbond moet optreden. We erkennen onze verantwoordelijkheid en willen het voetbal een waardevolle bijdrage laten leveren aan het maatschappelijke debat. Het is een dwaze gedachtegang om politiek en sport, maar ook politiek en voetbal gescheiden van elkaar te zien.’

De UEFA heeft enkele grote namen voor deze campagne kunnen strikken zoals Vladimir Poetin en Viktor Orban. Die laatste motiveert zijn expliciete steun. ‘Voetbal zonder haat is geen voetbal meer. Voetbal moet een homofobe sport blijven voor het superieure ras van viriele blanke mannen die negers uitschelden en die het in hun broekje doen wanneer ze de kleuren van de regenboog zien.’