Hongerstakers die grond met PFOS willen verplaatsen worden geregulariseerd

door The Vremde Mirror

Sinds eind mei al zijn mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk te Brussel. Ze worden nu toch geregulariseerd op voorwaarde dat ze op Linkeroever grond die vervuild is met PFOS opgraven en verplaatsen, desnoods met de blote handen.

(c) Wikimedia Commons

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is het een aanbod dat je niet kan weigeren. ‘Deze mensen zonder papieren doen al jaren de vuilste jobs in de slechtst denkbare omstandigheden tegen een paar euro per uur. Zij verdienen beter. Een job in de frisse buitenlucht bijvoorbeeld.’

Mahdi denkt dat iedereen baat bij deze regeling heeft. ‘Als deze mensen ervoor kunnen zorgen dat Oosterweel geen dag vertraging oploopt, is het onze economische plicht hen aan verblijfspapieren te helpen. Zij gaan niet voor problemen zorgen. Het beste bewijs van integratie in onze samenleving is je leven geven voor een overbodig betonproject.’

Toch is het maar de vraag of deze poging om de hongerstaking te beëindigen iets zal uithalen. Enkele hongerstakers lieten al weten dat hun gezondheid prioritair is.