Klimaatrapport: ‘Snel meer natuurrampen nodig om mens ernst klimaatcrisis te doen inzien’

door The Vremde Mirror

Het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, waarschuwt in een klimaatrapport dat er snel meer natuurrampen van ongeziene aard nodig zijn om de mens te doen inzien dat de klimaatcrisis best ernstig is.

(c) Wikimedia Commons

‘Wil de mens effectief optreden tegen de klimaatcrisis is een gevoel van urgentie nodig,’ aldus het IPCC. ‘Met zomers lang overstromingen die hele regio’s van de kaart vegen, bosbranden die volledige eilanden opbranden en hittegolven die het leven onmogelijk maken alleen komen we er niet. We hebben meer nodig.’

‘De natuurrampen voltrekken zich vaak in regio’s die mensen als ver van hun bed beschouwen. Siberië, Sicilië, Wallonië. Dat maakt de klimaatcrisis heel abstract.’

‘Uit onderzoek blijkt dat we meer en hardere natuurrampen nodig hebben,’ stelt het IPCC. ‘We hebben bosbranden nodig waardoor mensen hun zonvakantie verstoord zien. Ah ja, dat gebeurt al. Sorry hoor, we hebben deze conclusies een maand geleden geschreven. We hebben overstromingen nodig die wekenlang gebieden in Europa zonder water en elektriciteit zetten en vele levens kosten. Ah nee, dat gebeurt nu ook al. Of laatste redmiddel dan: we hebben een natuurramp nodig die ervoor zorgt dat mensen niet meer kunnen barbecueën.’

Volgens het IPCC valt er tot slot ook bijzonder goed nieuws te melden. ‘Het aantal klimaatrampen zal de komende jaren schrikbarend stijgen.’