Eddy Demarez niet meer welkom in stamcafé ’t Sportduifke

door The Vremde Mirror

Uitbaters Germaine en Jules (77) hebben besloten om Sporza-journalist Eddy Demarez per direct de toegang tot hun café ’t Sportduifke voor het leven te ontzeggen. Aanleiding zijn Demarez’ denigrerende uitspraken over de Belgian Cats.

Een zichtbaar geëmotioneerd echtpaar staat de pers te woord. ‘Wij willen iets zeggen. Al vijftig jaar baten wij ’t Sportduifke uit en nooit zijn wij negatief in het nieuws gekomen. Nooit. Tot nu.’

‘Ik wil meteen mijn fout erkennen,’ aldus Jules. ‘Ik had naar Germaine moeten luisteren. Zij had altijd gezegd: geen sportjournalisten in mijn café. Die denken dat de evenaar door hun navel loopt, maar hebben het talent van een platgetrapte pissebed. Daar komt miserie van.’

‘Gedane zaken nemen geen keer,’ sust Germaine. ‘Den Eddy komt hier al meer dan twintig jaar, dat ging al die tijd goed en op den duur zetten wij de televisie zelfs aan om naar hem te kijken. Ik was altijd een stukske fier dat we ieder weekend pintjes mochten tappen voor hem.’

‘Dat we daardoor een beetje misleid waren? Dat is zeker zo,’ geeft Jules toe. ‘We hadden moeten opmerken dat hij de grofgebektste tooghanger was. Maar dat was om te lachen, dachten wij. Onze andere klanten gingen wekelijks met een verrijkte woordenschat naar huis, maar het is dan ook iemand van de media in Brussel. Die kennen veel woorden.’

Germaine en Jules benadrukken dat de uitspraken van Eddy Demarez niet representatief zijn voor de kwaliteit van de toogpraat in ’t Sportduifke. ‘Het was den Eddy die altijd marginale klap verkocht. We zijn bang dat zijn uitspraken aan ons café zullen blijven kleven. Dat de mensen denken dat iedereen die hier komt zo vulgair is als den Eddy.’

‘De uitspraken over de Belgian Cats stroken niet met de normen en waarden van ’t Sportduifke. Ze bezoedelen de onkreukbare reputatie van ’t Sportduifke. We kunnen niet anders dan den Eddy een levenslang toegangsverbod opleggen,’ besluiten Germaine en Jules.

Waar Demarez vanaf nu pintjes zal drinken is nog onduidelijk. In de cafetaria van de VRT bleef het licht gisteravond langer dan anders branden.