3M slaat mea culpa: ‘Hadden beter moeten desinformeren’

door The Vremde Mirror

Multinational 3M excuseert zich bij alle inwoners van Zwijndrecht en omstreken voor het PFOS-schandaal. ‘We hadden jullie beter moeten desinformeren. Dan aten jullie nu nog met een gerust hart jullie groentjes op.’

In een persbericht betreurt 3M de onrust die over PFOS is ontstaan. ‘Jarenlang ging het goed. Jarenlang hielden we de gevaren van PFOS succesvol verborgen voor de mensen. Jarenlang hebben we mist gespuid, gelogen en mensen een rad voor de ogen gedraaid. Jarenlang wisten we dat het in het bloed van omwonenden van een 3M-fabriek vergeefs speuren was naar een druppeltje bloed.’

‘Dat we onze doelbewuste manipulaties niet konden volhouden, verwijten we onszelf erg. Maar mensen moeten beseffen dat we ons uiterste best hebben gedaan om dit potje gedekt te houden. We hebben deze onrust nooit gewild.’

3M vindt het vooral spijtig voor de burgers. ‘Wij komen hier relatief ongeschonden uit. Maar voor de inwoners van Zwijndrecht en omstreken is het vele erger. Zij peuzelen hun groentjes nu niet meer zorgeloos op en zijn bevreesd voor de grond waarop ze leven. En dat allemaal omdat ze nu weten dat PFOS door en door gevaarlijk is voor de mens.’

3M benadrukt dat het zeer uitzonderlijk is dat er onrust ontstaat over kankerverwekkende stoffen die de multinational loost in de leefwereld. ‘We springen nog met tal van andere schadelijke stoffen lichtzinnig om waarvan niemand het gevaar kent. Dat gaat gelukkig al decennia probleemloos. Dus een tweede PFOS-schandaal verwachten we niet.’