Vluchtelingen uit Vesder-vallei geraken Afghanistan niet meer binnen

door The Vremde Mirror

België roept Afghanistan op om de grenzen open te houden voor vluchtelingen uit de Vesder-vallei. ‘Als beschaafd land twijfel je er niet aan om kwetsbare personen hulp te bieden,’ aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.

Duizenden mensen uit de Vesder-vallei zijn sinds de overstromingen op de vlucht geslagen. Afghanistan bood meerdere slachtoffers al asiel aan, maar sluit nu de grenzen voor iedereen.

Niet naar de zin van Sammy Mahdi. ‘Het gaat hier over mensen die hun hele hebben en houden kwijt zijn geraakt en nu duizenden kilometers reizen op zoek naar een nieuwe thuis. Voor Afghanistan gaat het slechts over enkele tientallen mensen extra om onderdak te bieden. Waar maakt de taliban zich druk om?’

‘Dat is een kwestie van normen en waarden,’ vindt Mahdi. ‘Mensen in nood geef je hulp. Daar moet je niet over twijfelen. Het zegt veel over de taliban dat ze zich politiek wil profileren op de kap van mensen wier leven is bedreigd.’